Beteshagen

IMG_1646 (kopia)

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: vi har nog den vackraste beteshagen i byn. Ett gammalt knektatorp ligger på våra ägor, och där finns ett antal väldigt små åkerlappar omgärdade av fina stenmurar. Vi odlar ingen spannmål där, utan har det enbart till bete för våra kvigor. Det är inte speciellt svårt att gissa sig till vilket oerhört slit det måste ha varit att bygga stenmurarna en gång i tiden. Då fanns inga maskiner till hjälp utan handkraft var det som fanns. Plus hjälp av nån häst kanske. Ett annat ställe alldeles intill heter Liden, kallas Lia. Där växte en man upp för många år sedan. Han lever inte längre, men han berättade att han var född i en backstuga längre upp i skogen. Han blev såld till de som bodde på Lia när han var liten pojke. Mamman hade ingen möjlighet att ta hand om sina barn, så fattigt hade hon det, så hon var tvungen att ”sälja” barnen. Så fruktansvärt det måste ha varit, man blir gråtfärdig när man tänker på hur hemskt de måste ha känt det. Och det är inte många generationer bort som detta var vardag, i ett mycket fattigt Sverige. Man har tagit fram en fin bok, där det finns mycket berättat som har kommit på pränt och kan bevaras. Så det känns lite speciellt att vi får ta hand om denna kulturmark.

Det har växt upp fina ekar där och det är verkligen så fint att se djuren beta rofyllt där en fin försommarkväll. Jag brukar gå en runda där och igår hade jag med mig kameran (som alltid). Nu har ju inte kossorna varit ute så länge än, och är inte riktig vana vid mig och kameran, men de skötte sig perfekt.

IMG_1658 (kopia)

 

IMG_1675 (kopia)

Jag hade tänkt fota lite i bygden ikväll, men orken infann sig inte. Lagom till värmen kom så kom även en go förkylning, som har dämpat mig lite. Inget vidare att vara bomtät när det är så varmt. Men nu börjar det släppa, så jag är på benen igen.

Så ikväll blir det kossebilder från Knektatorpet.

IMG_1679 (kopia)

 

IMG_1714 (kopia)

 

IMG_1716 (kopia)

 

IMG_1729 (kopia)

 

IMG_1742 (kopia)

 

IMG_1767 (kopia)

 

IMG_1799 (kopia)

 

IMG_1833 (kopia)

/ Lena

3 reaktioner till “Beteshagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s